Det enda rätta är att stagvända åt styrbord vid startbåten – eller bli bannad och kanske även svarlistad hos lazy.se.
Båt (A)-Lo har inte rätt till plats mellan (B)-Lo eller (C)-Lä och startmärket (startbåten).
I situationen så gör (A) en stagvändning åt höger, såsom hon ska.
Båt (C)-Lä har rätt att luffa både (A)-Lo och (B)-Lo, upp till vindögat (före startskottet) för att hålla dem på fel sida om startmärket (startbåten).
Efter startskottet får (C)-Lä inte segla en högre kurs än dikt bidevind, (om regel 17 gäller dem emellan) men hon får fortfarande hålla (A)-Lo och (B)-Lo på fel sida om startmärket (startbåten).
Både före och efter start så gäller att (C)-Lä inte får ändra sin kurs så att (A)-Lo och (B)-Lo inte kan hålla undan enligt Ksr 11 och 31, dvs (A)-Lo och (B)-Lo måste ges utrymme att kunna klara regel 31 när (C)-Lä gör sin kursändring, samt om (A)-Lo eller (B)-Lo bara kan passera innanför märket, för tiden därefter. (A)-Lo och (B)-Lo måste alltid segla på fel sida av märket, så länge det är möjligt.
I situationen så uppfattar (A)-Lo belägenheten rätt och gör en stagvändning, som hon ska. (B)-Lo försöker tränga sig in i mellan startmärket (startbåten) och (C)-Lä i strid mot Ksr 11 och 31.
Eftersom (C)-Lä inte seglar högre än dikt bidevind (tillbörliga kurs) eller lämnar plats, så finns det inte tillräcklig utrymme för (B)-Lo. (B)-Lo avsikter är att försöka ta sig in mellan (C)-Lä och startmärket (startbåten) och när hon inser att det inte går väljer (B)-Lo att köra på startmärket i stället. Hade (B)-Lo försökt ta sig in mellan (C)-Lä och startmärket (startbåten) hade hon blivit bannad för ett uppenbart avsiktligt brott mot Ksr 11, och 16.1 och genom själva avsikten ”i sig” för brott mot Ksr 2.
OBSERVERA! Ett startmärke kan aldrig betraktas som ett hinder, även om det är fråga om en startbåt!
(B)-Lo förlorar mycket mer på att köra på startbåten i stället för att stagvända åt höger och blir nu omseglad av (A)-Lo i lä. Innan (B)-Lo får upp farten så hamnar (A)-Lo flera båtlängder framför. Dessutom måste (B)-Lo göra en 360 eftersom hon erhållit en PEN 31, så hon lär bli långt, långt efter.
Om (B)-Lo hade valt att gå emellan (C)-Lä och startmärket (startbåten) så hade hon förstört starten för (C)-Lä. Därför har jag infört att man blir bannad samt uppsatt på svart-listan om man försöker en sådan manöver vid upprepade tillfällen.
P.S. Sen svartlistan kom till så har den här typen av dåligt uppförande mer eller mindre upphört.
LAZY:s KOMMENTARER
Att tränga sig in vid startmärket - definition: Plats
Lä har alltid rätt att segla en bibehållen kurs enligt Ksr 11 även om det låser fast Lo mot/på startmärket!
- Det är alltså inte fråga om några rättigheter för Lo till att ta ”plats" vid startmärket eller att startmärket i något fall kan räknas som ett hinder... och därigenom utöka några rättigheter!
Dessutom prioriteras reglerna sinsemellan i nummerordning, vilket medför att Lo måste segla på märket före det att hon bryter mot Ksr 11. Om Lo väljer att endast bryta mot Ksr 11 kan hon om hon tjänar på beslutet t o m fällas för detta enligt Ksr 2.
- Ett startmärke/märke utgör aldrig ett hinder, även om det är en startbåt. (Ksr 19 och 20 är inte tillämpliga)
Regel 15 eller 16 kan inte skydda en lovartsbåt ifrån att behöva beröra startmärket (startbåten) om kursändring från Lä sker innan situationen blivit låst för Lo. - Regel 15 och 16.1 ska tillämpas på samma sätt som vid ”öppet vatten”, det handlar alltså fråga om "plats" för att manövrera mellan Lä och Lo, och det blir ingen skillnad vid startmärken (eller start-båtar). Däremot kan en kursändring inte ske så att Lä tvingar Lo bryta mot regel 31 - , dvs ske så sent att Lo inte har något utrymme (eller alternativ) att klara märket – ref definitionen för plats.
- Före startsignalen - Lä med överlapp kan luffa Lo ända upp till vindögat och tvinga Lo på fel sida av start-märket (eller start-båten).
- Efter startsignalen - Lä med överlapp kan segla "dikt bidevind" (vilket vid krysstart är samma som "tillbörlig kurs" enligt Ksr 17) och genom bibehållen kurs tvinga Lo emot startmärket (start-båten), även om hon befinner sig med kurs innanför märket. Om regel 17 inte gäller dem emellan så kan Lä även luffa Lo ända upp till upp till vindögat, förutsatt att det inte påbörjas så sent att Lo blir låst mellan Lä och märket (se definition plats).
- Den korrekta varningen riktar sig till Lo: Om Lo inte har tillräcklig utrymme att passera märket och/eller det upptäcks för sent. Då har Lo målat in sig i ett hörn. - Gör inte det!
- Kommentar gällande Ksr 15 och 16:
Ksr 15 och Ksr 16.1 reglerar Lä:s skyldigheter att ge ett initialt utrymme (plats) till Lo att (kunna) hålla undan (Ksr 15) samt Lä:s rätt till kursändringar och krav på att Lo och Lä utan dröjsmål ska ge varandra tillräckligt utrymme för att kunna vidta kursändringar samt ge plats att hålla undan (Ksr 16.1).
Vid bedömning av kursändringen "i sig" blir det alltså ingen skillnad mot en motsvarande bedömning på ett "öppet vatten" eftersom ett startmärken (eller start-båtar) aldrig räknas som ett "hinder" som kan ge Lo några tillkommande rättigheter att ta plats. Lo måste agera utan dröjsmål enligt definitionen plats...glöm inte det!
16.1 förhindrar Lä ifrån rätten att göra en kursändring invid startmärket så att Lo tvingas beröra märket (genom definitionen för plats) - Lä är skyldig att se till att Lo klarar regel 31 medan kursändringen sker - se definitionen "plats"!
- Plats vid kursändring invid startmärket:
En luffning/kursändring vid startmärket (startbåten) måste ske innan Lo kommer till punkten av "no return" och är utan valmöjlighet att passera märket på fel sida. När Lä ändrar kurs är hon skyldig att se till att Lo kan klara Ksr 31 (Lo måste agera omedelbart) - från och med att de befinner sig på en låst sida av märket fram till dess startmärket har passerats.
Regel 14 förbjuder inte Lä, med rätt till väg, att bibehålla kursen och segla på Lo, med kontakt. Om kontakt sker så skall Lä befrias genom 14.(b). Även Lo kan befrias mot Ksr 14 vid kontakt, men då fälls hon för brott mot Ksr 11 eller 31 samt riskerar att fällas enligt Ksr 2. (ett skall-krav i reglerna kan ingen protest-domare åsidosätta)
AKTUELLA KAPPSEGLINGSREGLER
Inledningen i avd C undantar regel 18, 19, 20 och 21, citat:
- Avdelning C – Vid märken och hinder
Avdelning C gäller inte vid ett start-märke omgivet av segelbart vatten eller vid dess ankarlina från det att båtarna närmar sig dem för att starta och tills de har passerat dem.
REGLER - TILLÄMPLIGA I SITUATIONEN
-
17 - FÖR SAMMA HALSAR, TILLBÖRLIG KURS
En båt som får överlapp i lä från klar akter om inom två gånger sin skrovlängd från en båt för samma halsar får inte segla högre än sin tillbörliga kurs så länge båtarna fortsätter att ligga för samma halsar och ha överlapp inom det avståndet, om den inte därigenom omedelbart kommer att segla akter om den andra båten. Den här regeln gäller inte om överlappen börjar när lovarts-båten ska hålla undan enligt regel 13.
-
22.1 (Regler vid start)
En båt som efter sin startsignal seglar mot startsidan av startlinjen eller någon av dess förlängningar för att starta eller rätta sig efter regel 30.1, ska hålla undan för en båt som inte gör det tills den är helt på startsidan.
-
11 FÖR SAMMA HALSAR MED ÖVERLAPP
När båtar ligger för samma halsar med överlapp ska en lovartsbåt hålla undan för en läbåt.
-
15 FÅ RÄTT TILL VÄG
När en båt får rätt till väg ska den till en början ge den andra båten plats att hålla undan, utom när den får rätt till väg på grund av den andra båtens åtgärder.
-
16.1. ÄNDRA KURS
När en båt med rätt till väg ändrar kurs ska den ge den andra båten plats att hålla undan.
Definitionerna
- plats och hålla undan gäller för situationen
-
Plats
Plats är det utrymme en båt behöver när den manövrerar utan dröjsmål på ett sjömansmässigt sätt under rådande förhållanden, inklusive det utrymme den behöver för att uppfylla kraven i reglerna i del 2 och regel 31.
-
Hålla undan
En båt håller undan för en båt med rätt till väg
a) om båten med rätt till väg kan segla sin kurs utan att behöva göra någon undanmanöver, och
b) när båtar överlappar varandra om båten med rätt till väg också kan ändra kurs åt båda hållen utan att det omedelbart blir kontakt.